De beste manieren om hout te verzamelen

4 houtklover

Hout verzamelen is een van de taken waar u vast wel bekend mee bent als u vaak gebruik maakt van de houtkachel. Vooral in de winter gaan er een flink aantal houtstukken doorheen bij het stoken. U moet hiervoor dus een flinke voorraad aanleggen het liefste al één jaar van tevoren. Zo heeft het hout genoeg tijd om goed te drogen. Als u hout op het vuur gooit dat nog een te hoog vochtigheidsgehalte heeft, zal alle energie verloren gaan aan het verdampen van dit vocht. Dit zal dus leiden tot minder warmte. Er zijn uiteraard vele verschillende manieren om hout te hakken en splijten. Dit kan ouderwets met de hand, maar tegenwoordig werkt een houtklover veel veiliger en efficiënter. Hieronder een paar manieren uitgelegd.

Ouderwets met de hand

Houthakken was vroeger een echt beroep. En dat is ook wel te begrijpen. De mooie natuur, de geur van het bos en tjilpende vogels om u heen. De energie die u steekt in het houthakken krijgt u dubbeldwars weer terug. Het is ietwat intensiever dan een zak stookhout te kopen bij de bouwmarkt, maar het is uiteraard ook een leukere ervaring. Tijdens het handmatig houthakken met een bijl, moet u toch op een aantal dingen letten om uw eigen veiligheid te waarborgen. Vanzelfsprekend moet u de juiste houthak outfit aan. Deze bestaat uit stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril. Ook de soort bijl is van belang. Deze komen namelijk allemaal met een andere functie en u moet dus goed kijken welke u nodig heeft.

Technische houthakker in de tuin

Tegenwoordig wordt ons werk steeds vaker overgenomen door een machine. Zo ook houthakken. Om hout te gebruiken bij het stoken van de kachel moet het uiteraard mooi gespleten en dun genoeg zijn. Een boomstronk moet dus meerdere malen gespleten worden als u dit met een bijl doet. Gelukkig is er nu een houtklover die dit allemaal op een veel efficiëntere en veilige manier doet. U moet zelf het houtstuk onder het mes zetten, een deze zal naar beneden bewegen om zo het hout in kleine stukken te splijten. Mist u nou het contact met de natuur tijdens deze activiteit? U moet uiteraard wel nog zelf de boomstronken verzamelen en dan kunt u dus nog genieten van een wandeling door het bos!